Blagovna znamka “Kulinarične Haloze“

Doživetja

Blagovna znamka “Kulinarične Haloze“

Pet haloških gostišč; gostišče Majolka, gostilna Svenšek, gostišče Špajza, Turistična kmetija Pungračič, gostišče Pod Goro, pridružila pa se nam je tudi ptujska gostilna Ribič, smo se združila v skupno blagovno znamko Kulinarične Haloze.


Kulinariko, ki temelji na tradiciji, hkrati pa je sodobna in svetovljanska, želimo postaviti na najvišjo raven - in vanjo vključiti čim več zdravih, ekološko in sonaravno pridelanih sestavin haloških kmetij. Hode bodo spremljala izključno vrhunska haloška vina.Postreglo vas bo osebje v haloški oblačilni podobi. Pristno haloško torej tako na krožniku in v kozarcu kot v strežbi. Šest hodni haloški meni je v vseh šestih gostiščih že v tem trenutku na razpolago po naročilu. Z 20. septembrom začnemo s četrtkovimi večeri, na katerih bo tradicionalno haloško kulinariko spremljala haloška kultura; pod vodstvom priznane haloške kulturnice Maje BEDENIK GLASER bodo največ tridesetim udeležencem omizja pričarali Haloze skozi petje, godčevstvo, ples in pripovedništvo.

Prvi hod - OCVIRKOVKA

Ko lačne otroške oči ne morejo učakati kruha, gospodinja iz ostankov kvašenega testa, zmesenega za kruh, izdvoji nekaj mase, naredi palačinko, jo začini z ocvirki in jo na hitro popeče v krušni peči – haloška gerpa ali ocvirkovka je priljubljen haloški prigrizek; veganska je začinjena s tofujem in ptujskim lukom.

Drugi hod - HALOŠKA BUNKA ALI KOT

Sušeno meso na haloški način; sveže svinjsko meso, običajno vrat, položeno za dva tedna v razsolo, dano v črevo in zavito v mrežico, dimljeno in sušeno na svežem, aromatičnem haloškem zraku.

Tretji hod - ČEMAŽEVA JUHA

Osvežena z limoninim sokom, pridanim krompirjem in zgoščena s haloško smetano // gobova juha iz haloških gob in jušno zelenjavo // domač, sveže pečen polnozrnati kruh.

Četrti hod - AJDOVA KAŠA Z JURČKI

Ujeta med plasti domačih mlincev, file haloške potočne postrvi.

Peti hod – PRETAKNJENA MREŽNA PEČENKA Z ZELENJAVO

Zorjena svinjska ribica z jurkino omako, koruzni štruklji s haloško kozjo skuto, pražen krompir s porovo slamico.

Šesti hod - HALOŠKA GIBANICA

Dušena jabolka z medom in orehi.

Več na spletni strani: https://visit-haloze.si/kulinaricne-haloze

Pošljite povpraševanje


Kliknite na spodnje na potrditveno polje, če niste robot

Socialna omrežja