Kulinarika iz Haloz

O Halozah

Kulinarika iz Haloz

Kulinarično in gastronomsko podobo Slovenije sooblikujejo tudi kulinarika iz Haloz, najjužnejša gričevnata pokrajina v severovzhodni Sloveniji z izjemnimi pogoji za vinogradništvo. In kjer je dobro vino, so ponavadi tudi jedi, ki skupaj z vini sooblikujejo vsakdanjike in praznike prebivalcev. Severovzhodna Slovenija je »domovina« najrazličnejših pogač in med njimi je v Halozah najbolj razširjena »kvaseníca«, imenovana tudi »haloška gibanica«.


Haloška gibanica
Kvašeno testo razvaljajo ali povlečejo v okroglo obliko in do odebeljenega roba namažejo s skuto iz kravjega mleka, kislo smetano in jajci ter spečejo. Kvasenice so jed ob večjih delih v vinogradu ali na polju, predvsem pa nepogrešljive ob praznikih. Danes imajo značaj regionalne jedi, ki jo postrežejo v gostilnah ali na turističnih kmetijah domačim in tujim turistom.Zelena Dolina
Haloški ftič
Izrazita praznična jed pa je »haloški ftič«. To je pečeni puran (ali purica), ki je v Halozah nadomestil v času martinovanja (11. november) tradicionalno pečeno gos ali raco. Slastno pečene purane so pekli v pečeh, ponekod so jih tudi nadevali s kostanji ali z jabolki. Vendar pa prav v Halozah martinovanje ni bilo samo praznik vinske letine ampak so nekateri gospodarji praznovali tudi »domlatke«. To so bile zabave za vse mlatiče in druge delavce, ki so sodelovali pri delu na polju in pri žetvi. Če je bila žetev obilnejša, je bila temu primerno obilna tudi pojedina z zabavo, petjem in plesom. (Avtor: Prof. dr. Janez Bogataj)www.martinovanje.haloze.org
Gerpa
Kvašeno testo, ki so ga gospodinje naredile ob peki kruha, prelito z ocvirki. Pekla se je ob posebnih praznovanjih in za trgatev in velikokrat pred kruhom za neučakana usta. Kupite jo lahko tukaj.Sestavine:
  • 400g moke TIP 850
  • 20 g kvasa
  • 10 g soli
  • 2 dl mlačne vode
  • 100 g ocvirkov
Priprava:
Iz sestavin zamesimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati. Vzhajanega razvaljamo na 1 cm debelo v obliki kroga. Testo položimo v pekač, potresen z moko, in ga premažemo s segretimi ocvirki. Pečemo 20 minut pri temperaturi 220°C. Še bolje je, če lahko damo pogačo peč v krušno peč.
Kruh
Pot do kruha je bila zelo naporna z veliko dela (oranje, setev, žetev), zato je to osnovno živilo v Halozah že od nekdaj zelo cenjeno in je zato osnovna kulinarika iz Haloz. V ničkah (lesenih posodah) se je zamesilo testo iz moke, domačega kvasa in mlačne vode in se je ga pustilo vzhajati. Če je bilo premalo pšenične moke so vmešali še koruzno ali krompir. Vmes so pripravili krušno peč. Ko je testo naraslo so po ničkah postrgali še ostalo testo, ga razvaljali in nanj namazali zaseko, tako je bila girpa jed za prvo silo, preden se je spekel kruh.Ponudniki kruha: Kruh pri Kovači, Pekarna Blanka.

Video o peki kruha na MMC RTV SLO.
Koruzni žganci
So se velikokrat jedli za zajtrk ob kavi. Iz koruznega zdroba skuhamo žgance, ki jih zabelimo z ocvirki in polijemo z mlekom.


Vinska omaka ali »vinski zos«
Omaka narejena iz vina, se je običajno delala za praznike ali gostije in se je jedla poleg kuhane govedine.
Hrtišova »župa«
Se je kuhala ob kolinah. Narejena je iz hrtiševih kosti, svinjske krvi in zelenjave.
Kisla juha
Se je kuhala ob neprespanih nočeh, ko se je popilo preveč vina. Kuha se iz svinjske glave, repa, nogic in zelenjave. Zalije se z nekaj vina ali pa kisa.
Kmečke kumare (»murke«)
Juha iz naribanih kumar, krompirja in jogurta začinjena s česnom in kumino.
Regrat v solati (»špehec«)
Takoj, ko je na sezono začel rasti mladi regrat, so ga gospodinje začele pobirati po travnikih. Dodali so mu krompir, kuhana jajca in zabelili z ocvirki in kisom. Tipična sezonska kulinarika iz Haloz.
Endivija s špehom
Podobno kot regrat, se je zaradi rahle grenkobe, pripravljala tudi endivija, ki jo zabela z ocvirki zelo omehča. Za solate se poleg ocvirkov še danes najpogosteje uporablja bučno olje. Tako se pripravljajo zelena solata, črna redkev, paradižnik, fižol, jajčna solata, čebula...
Flancati in pustni krofi
Ob pustu se tradicionalno pečejo flancati, ki se lahko pripravljajo iz kvašenega ali krhkega testa, ter krofi, polnjeni z marmelado.

Pošljite povpraševanje


Kliknite na spodnje na potrditveno polje, če niste robot

Socialna omrežja