Kolesarjenje

Doživetja

Kolesarjenje

Priljubljenost kolesarstva, ki je bilo v 19. stoletju le oblika prevoza, hitrejša od hoje, narašča, saj je le-to v zadnjih letih postalo najpogostejša oblika rekreacije. To nenazadnje dokazujejo vedno bolje organizirane rekreativne, polprofesionalne in profesionalne prireditve v Sloveniji, ki počasi sledijo organizacijski ravni zahodne Evrope. Kolesarjenje je kot rekreacija lahko v vseh oblikah zelo zanimivo in pestro.


Kolesarjenje po Halozah in okoliških predelih ponuja izjemno veliko izbiro poti, ki si jih lahko ljubiteljski ali zagriženi kolesarji sproti prilagajajo. Prečkanje strmin ali vožnja po daljši in manj strmi poti je vsakokratna izbira prehoda med vožnjo po haloških dolinah.

Kolesarske dogodivščine z začetkom v Podlehniku
Začetek poti je v Podlehniku, nato zavijemo za Majski vrh-Dravinjski vrh, sledi spust proti Vidmu, nato zavijemo desno v smeri Leskovca. Pri gostilni Vrček zavijemo levo in pot nadaljujemo proti naselju Gradišče in Cirkulane. V Cirkulanah zavijemo desno proti naselju Pohorje. Pot nadaljujemo ravno in zavijemo v hrib proti Malemu Okiču in Slatini. Tu nas čaka dokaj zahteven vzpon. Ustavimo se na turistični kmetiji Arnečič (malica po dogovoru). Po počitku nadaljujemo pot do regionalne ceste, kjer zavijemo levo in se spustimo proti Leskovcu. Ko prispemo do križišča, zavijemo levo za Leskovec. Pot nadaljujemo proti Podlehniku, zavijemo desno proti Tržcu in Ptuju. V krožnem križišču Turnišče (Suha veja) zavijemo desno proti Vidmu. Takoj za mostom zavijemo desno proti rekreacijskemu centru Dravinja na Vidmu, ali pa nadaljujemo proti rekreacijskemu centru Vrček-Dravci in turistični kmetiji Korpič-Dravci, kjer zaključimo kolesarsko turo in zaužijemo dobrote, ki nam jih ponujajo.
Težavnost: zahtevna
Dolžina: 42 km
Začnemo v Podlehniku, nato zavijemo za Majski vrh- Dravinjski vrh, sledi spust proti Vidmu, kjer pri šoli zavijemo za krajinski park Šturmovci, nato preko jezu Markovci zavijemo v smer -Nova vas-Bukovci-Stojnci-Borl, nato desno-Dolane-Cirkulane-Pohorje. Pot nadaljujemo ravno in zavijemo v hrib proti Malemu Okiču in Slatini. Tu nas čaka dokaj zahteven vzpon. Ustavimo se na turistični kmetiji Arnečič (malica po dogovoru). Po počitku nadaljujemo pot do regionalne ceste, kjer zavijemo levo in se spustimo proti Leskovcu. Ko prispemo do križišča, zavijemo desno proti rekreacijskemu centru Vrček-Dravci, turistični kmetiji Korpič-Dravci, ali pa vožnjo nadaljujemo proti rekreacijskemu centru Dravinja na Vidmu.
Težavnost: lahka
Dolžina: 35 km
Začetek v Podlehniku, nato zavijemo za Majski vrh-Dravinjski vrh, sledi spust proti Vidmu, potem pa zavijemo desno v smeri Leskovca. V križišču pred Leskovcem zavijemo levo, smer Cirkulane. Ko prispemo na vrh Okiča, takoj zavijemo desno - smer Mali Okič-Slatina. Ustavimo se na turistični kmetiji Arnečič. Pot nadaljujemo cca 1,5 km, kjer sledi spust proti naselju Pohorje. Nato s potjo nadaljujemo proti Cirkulanam. V centru Cirkulan zavijemo levo - smer Gradišča-Dravci. Tukaj je obilica vinskih kleti in vinotočev. Ko prispemo v Dravce, se lahko ustavimo na turistični kmetiji Korpič ali v rekreacijskem centru Vrček, ali pa vožnjo nadaljujemo do rekreacijskega centra Dravinja na Vidmu.
Težavnost: zahtevna
Dolžina: 30 km
Začetek poti je v Podlehniku, nato zavijemo za Majski vrh-Dravinjski vrh, sledi spust proti Vidmu, nato zavijemo desno v smeri Leskovca. Pri gostilni Vrček zavijemo levo in pot nadaljujemo proti naselju Gradišče in Cirkulane. V Cirkulanah zavijemo desno proti naselju Pohorje. Pot nadaljujemo ravno in zavijemo v hrib proti Malemu Okiču in Slatini. Tu nas čaka dokaj zahteven vzpon. Ustavimo se na turistični kmetiji Arnečič (malica po dogovoru). Po počitku nadaljujemo pot do regionalne ceste, kjer zavijemo levo in se spustimo proti Leskovcu. Ko prispemo do križišča, zavijemo levo za Leskovec. Pot nadaljujemo proti Podlehniku, zavijemo levo v smeri Žetale. Po približno 9 km. vožnje po glavni cesti prispemo do bifeja Dobrinček v naselju Dobrina. Tam zavijemo levo na Turistično kmetijo Darinka. Pri bifeju so smerokazi tako, da je ciljna točka zelo dobro označena. Turistična kmetija ponuja pravo domačo hrano, ki jo pridelajo doma.
Težavnost: zahtevna
Dolžina: 40 km
Poti so primerne za cestna in gorska kolesa!

Poti zapisal: Mirko Milošič

Pošljite povpraševanje


Kliknite na spodnje na potrditveno polje, če niste robot

Socialna omrežja